Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži za člane Sofia 2024 Bolgarija ZODUS
V bolgarski prestolnici se je med 12. in 20. februarjem 2024 odvilo Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži za člane.
 
Na prvenstvu smo bili prisotni s štiričlansko ekipo:
1. Peter Dobnik, tekmovalec v kategoriji do 96kg (KDU Ptuj),
2. Jure Škedelj, tekmovalec v kategoriji do 109kg (KDU Olimpija),
3. Slavko Laljek, trener in vodja ekipe (generalni sekretar ZODUS),
4. Damjan Čanžek, napovedovalec ITO in delegat na kongresu (predsednik ZODUS).
 
Predsednik je o dogodku povedal: 
‘’V Sofijo sem 10.2.2024 popoldne prišel kot prvi član odprave. 
Naslednji dan zjutraj sem odšel v tekmovalno dvorano preverit kako poteka postavitev tekmovališča. Tukaj gre velika pohvala organizatorjem, saj so v času 24 ur postavili vse potrebno za organizacijo EP.
Dvorana za treninge je bila v sklopu Arene Sofia (dvorana, kjer je bilo tekmovališče), kar je bilo priročno za vse ekipe, ki so sodelovale na tem prvenstvu.
Otvoritev je bila kratka, brez spektakularnih vložkov in z nagovori različnih predstavnikov (predsednik IWF, Mohammed Jaloud, predsednik EWF, Antonio Conflitti in predsednik BWF, Arif Majed). Del otvoritve je bila tudi razglasitev najboljše športnice in športnika za leto 2023. Po glasovanju Športnih novinarjev v Evropi je šel laskavi naslov pri ženskah v Romunijo, Valentini Cambei, in pri moških v Gruzijo,Lashi Talakhadze.
 
V ponedeljek se je v Bolgarijo z avtom pripeljal Jure s svojo ekipo, ki se je odločil, da bo v najetem privat prostoru prenočil in treniral za aklimatizacijo izven organizacije gostitelja EP (kasneje se je seveda priključil uradnem hotelu in ekipi).
Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži za člane Sofia 2024 Bolgarija
 
V petek 16.2. dopoldan smo imeli sestanek vseh komitejev in kasneje tudi IO. Začeli smo s posameznimi sestanki in kot član komiteja za trenerstvo, raziskave in znanost, smo največ govorili o pripravi uradnih dokumentov in statuta za uveljavljanje mednarodne trenerske licence, katere pilotni program se že odvija v Evropi. Druga najobsežnejša tema je bila organizacija trening kampov za kadete in po novem bomo začeli uvajati tudi trening kampe za elitne športnike iz članske konkurence. Prvi tak kamp naj bi se organiziral letos s petimi ekipami. Naslednja tema je bila uvajanje trenerskega foruma na EWF strani, ki bi ga vodili nekateri izmed najboljših trenerjev v Evropi. Po končanem sestanku smo imeli še skupni sestanek vsek komitejev, da se med sabo uskladimo in da vsak prispeva še svoj vidik v delo drugega strokovnega komiteja.
 
Naslednji dan je bil v dopoldanskem času rezerviran za redni letni Kongres, kjer smo pregledali delo preteklega leta, posamezni komiteji pa so predstavili delo v preteklem letu in načrt delo za v letu 2024. Predvsem navdušeni smo bili nad finančnim poročilom, ki je pokazal, da prvič po dolgih letih EWF tudi pridobiva finančna sredstva, kar potrjuje dobro delo vodstva. Določili smo tudi naslednje prizorišče Članskega EP Chisinau (Moldavija), kjer bodo verjetno potekale tudi volitve v organe EWF za naslednja 4 leta.
 
Podeljena so bila tudi priznanja za preteklo delo posameznikom, kjer sem tudi sam bil deležen srebrnega priznanja za 10 let delovanja in prispevanja športu olimpijskega dviganja uteži v Evropi.
 
Po končanem kongresu se nam je mudilo nazaj v dvorano, kjer nas je čakal vrhunec prvenstva, saj je na oder stopil najbolj prepoznaven dvigalec v domačih vrstah in večkratni svetovni prvak ter rekorder, Karlos Nasar. Nabito polna dvorana je bila prepojena s čustvi in v užitek je bilo gledati kako devetnajstletnik postavi nov svetovni mladinski rekord v potegu. Energija v dvorani je bila fenomenalna!
Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži za člane Sofia 2024
 
Za tem smo samo že čakali na nastop naših fantov Petra in Jureta. Peter je nastopil naslednji dan dopoldan in dosegel izvrsten rezultat v potegu, kjer je kar dvakrat popravil državni rekord, ki je sedaj na 143kg. V sunku ni bil enako uspešen. Z dvignjenimi 156kg je končal na skupnem 18. mestu. Takoj naslednji dan je nastopil še Jure, ki pa mu ni šlo nič po načrtih. Končal je z rezultatom 135kg v potegu in 170kg v sunku ter zasedel skupno 18. mesto. Trener Slavko, je z rezultatom le delno zadovoljen.
 
V nadaljevanju se na prvenstvu ni zgodilo nič omembe vrednega, razen tega, da se je najboljši dvigalec na svetu, Lasha Talakhadze, odpovedal nastopu zaradi poškodbe kolena.
 
In tako smo pripeljali do konca še eno EP za člane, ki ga ne štejem za presežek. Potekalo je v prestolnici evropskega dviganja uteži, kjer je bilo v občinstvu veliko tako bivših prvakov, kot tudi bodočih šampionov.’’
Evropsko prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži za člane Sofia 2024